Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület környezet- és természetvédő tevékenysége 2022-ben, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A projekt száma: NEAG-KP-1-2022/4-000738

Természetvédelmi tevékenységünk: Győr-Bácsán a Szitásdomb füvészkert területén, az eredetihez közeli növénytakaróval borított felszínből mára csak mozaikos foltok maradtak meg az eredeti viszonylag sok homoki fajból. Zölderő Egyesület felismerte e terület unikális értékét. ezért a FHNP-kal együttműködésével programot dolgozott ki a homoki növénytársulások feltárására, védelmére és bemutatására, valamint e terület komplex közösségi hasznosítására. Egyesületünk 2022-ben is folytatta a Szitásdomb füvészkert és Szent Vid tanösvény fejlesztését: Bemutató programokat szerveztünk a fajok védelme és megismerése érdekében. Programjainkat jeles környezet- és természetvédelmi napokhoz szerveztük.

A Föld Napján (április 20) karbantartási munkákat végeztünk a Szent Vid emlékhelyen és a Füvészkertben. A körforgásos gazdálkodás programunk támogatásához felvettük a kapcsolatot ALCUFER Kft. vezetőségével. A füvészkert szemléje után a támogatási szerződés írtunk alá.

A Madarak és Fák Napján (május 19-20) természetismereti vetélkedőt szerveztünk a Tulipános iskola tanulóinak. ( 4 osztály 80 tanuló, 4 kisérőtanár, 8 egyetemi hallgató, könyvjutalmak és minden résztvevő egyesületünk szórólapját kapta) A programhoz kapcsolódva helyeztünk el a Széchenyi István Egyetem hallgatói által készített szép madáritatót. A vetélkedő után fát ültettünk. Győr+ TV riportot készített az eseményről. Az igen hangulatos programon a város egyik alpolgármestere köszöntötte a fiatalokat. A szárazság miatt egész évben vizet szállítottunk a facsemetéknek. Szent Vid emlékhely és környékét rendszeresen karbantartottuk. Mind két helyen megnövekedett a látogatók száma. Győri TV-ben, újságokban gyakran jelentek meg cikkek a tevékenységünkről. 2022. június 7-én Dr. Lampert Bálint tagtársunk munkáját Kitaibel díjjal ismerte el a város. Augusztus 4-én 31 ukrán kisiskolásnak csináltunk természetismereti programot a Füvészkertben: Közös faültetés és öntözés, madáritató és etető feltöltése, hulladékudvar bemutatása, stb.t

A város Környezetvédelmi Bizottságával igen eredményesen dolgoztunk együtt. Ennek eredményeként vettünk részt a II: ZöldGyőr-EXPO-n (szeptember 29-október 2), ahol önálló standon mutattuk be egyesületünk tevékenységét. Szórólapokat és leporellókat készítettünk. Hasznos kapcsolatokat építettünk ki. Pl. ALCUFER Zrt., Környezetvédő Bizottság, SZE Tanárképző Kar. FHNP, VILL-KORR Kft, Győri Kertbarátok Egyesületével.

Október 24-én 25 Tulipános iskola tanulót busszal vittük el ACUFER Zrt. győri telephelyére a körforgásos gazdálkodás gyakorlatának bemutatására. Győr+ TV szép összeállítást készített. Egyéb közösségi tevékenység: November 24-én kirándulás Budapesten: Megnéztük: a Szent István termet, az új Néprajzi Múzeumot, a Magyar Zene Házát és este az Újszínház előadását. December 9-én megnéztük Győrben a Magyar Géniusz vándorkiállítást.

2022-ben is sok időt fordítottunk az egyesületi munka megszervezésére, a NAV, OBH, stb kötelezettségek, pénzügyi előírások pontos betartására, pályázatok írására és beszámolók elkészítésére. Két olyan mozzanat volt, amellyel a pályázat írásakor nem igazán számoltunk: A számítógép meghajtójának meghibásodása (cserélni kellett, 20 000 Ft kiadás), Az intenzív napsütés hatására megbarnult (elégett) két szabadtéri információs tabló, ezek helyett újakat csináltattunk

Munkánkat Bethlen Gábor Alap támogatta. Elmondhatjuk, hogy a pandémia és a takarékosság ellenére is egy sikeres évet zártunk.