Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület környezet- és természetvédő tevékenysége 2021-ben, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A projekt száma: NEAG-KP-1-2021/4-000475

Egyesületünk 2021-ben is folytatta a Szitásdomb füvészkert és Szent Vid tanösvény fejlesztését: bemutató programokat szerveztünk a fajok védelme és megismerése érdekében. Programjainkat jeles környezet- és természetvédelmi napokhoz szerveztük.

Február 23-án Projektzáró a Füvészkertben: KOVID miatt csak meghívottak: Dr. Dézsi Csaba polgármester, Simon Róbert képviselő, Dr. Szálasy László Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Dr. Ferenczi Zoltán Zölderő Egyesület elnöke. Győr+TV,, Kisalföld. Horváth Gyula emlékkő avatás, új infótáblák.

A Föld Napján (április 22) karbantartási munkákat végeztünk, új információs táblákat helyeztünk ki. Madarak és Fák Napján (május 4-5) természetismereti vetélkedőt szerveztünk a bácsai iskola tanulóinak. A vetélkedő után fát ültettünk. Győr+ TV riportot készített az eseményről. A nagy lelkesedést látva – a tanév lezárásaként juniális címmel – egy családi napot tartottunk. Az igen hangulatos programon a város egyik alpolgármestere köszöntötte a fiatalokat, Győr+ TV tudósított az eseményről.

A szárazság miatt egész évben vizet szállítottunk a facsemetéknek. Városrészi sétákat szerveztünk csoportoknak, hogy többen megismerhessék Bácsa környezeti értékeit. Horváth Gyula tagtársunk tiszteletére emlékhelyet alakítottunk a Füvészkertben. Szent Vid emlékhely és környékét rendszeresen karbantartottuk. Mind két helyen megnövekedett a látogatók száma. Győri TV-ben, újságokban gyakran jelentek meg cikkek a tevékenységünkről.

A város új Környezetvédelmi Bizottságával igen eredményesen dolgoztunk együtt. Ennek eredményeként vettünk részt a ZöldGyőr-EXPO-n (szeptember 9-11), ahol önálló standon mutattuk be egyesületünk tevékenységét. Szórólapokat és leporellókat készítettünk. Hasznos kapcsolatokat építettünk ki. Pl. ALCUFER Zrt., SZE Tanárképző Kar.

November 11-én a bácsai templomtéren (nagy érdeklődés mellett) emlékestet tartottunk, ahol hangos dia vetítésével emlékeztünk a 15 évvel ezelőtti szoboravatására. Az elhunyt tagtársaink emlékére gyertyát gyújtottunk.

Elmondhatjuk, hogy a pandémia ellenére egy sikeres évet zártunk. Köszönjük a támogatást.